Naar Maastricht

5 augustus 2025 - Valkenburg aan de Geul, Nederland

Het is nog bewolkt als we wakker worden, het heeft vannacht behoorlijk geregend. Gelukkig ’s nachts en vandaag wordt er weer een mooie dag verwacht.

Na het ontbijt pakken we de fietsen en gaan op ons gemak naar Maastricht. Na een half uurtje fietsen komen we bij de Sint Gerlachuskerk, gisteren reden we eraan voorbij maar nu gaan we er naar binnen. De Sint Gerlachuskerk is een parochiekerk gewijd aan de heilige Gerlachus van Houthem en wordt omgeven door Chateau Sint Gerlach, de voormalige proosdij en voormalige kloostergebouwen. Op de plek waar ooit de Heilige Gerlach van Houthem-Sint Gerlach woonde, werd kort na zijn dood een Norbertinessenklooster, een adellijk vrouwenstift, gesticht.

Na de dood van Sint Gerlach zouden er wonderen gebeuren bij zijn graf, waardoor mensen de grond van het graf begonnen mee te nemen. Volgens hun had dit een heilzame werking. Tegenwoordig is het gewijde zand beschikbaar voor gelovigen onder de tombe van Sint Gerlach in de Gerlachuskerk. De kerk bezit unieke frescoschilderingen en een schatkamer.

Chateau Sint Gerlach is een chic hotel waar je van de mooie kamers en wellness kunt genieten. Je moet daarvoor wel stevig in de beurs tasten.
Het chateau heeft al meerdere beroemde gasten ontvangen zoals president George Bush met zijn vrouw in 2005. Dit was ter gelegenheid van de herdenking van de 60e verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Margraten.
In 2002, kort na de introductie van de euro, kwamen de toen twaalf Europese bankpresidenten bijeen in het hotel. Ter herinnering aan dit evenement werden er 12 platanen geplant, die nu de Europalaan vormen.
In 2014 verbleven de Rolling Stones in het chateau.

Helaas werd het hotel in 2021 getroffen door de overstroming van de Geul, wat leidde tot een tijdelijke sluiting. Inmiddels is het weer geheel hersteld.

We rijden een groot deel over de route van gisteren maar op een bepaald punt moeten we links in plaats van rechts. Rechtsaf is een beetje afdalen en linksaf is een behoorlijk vals plat. Niet zo’n lang stuk maar als je denkt naar beneden te gaan in plaats van naar boven dan gaat het mis. Ik ben te laat om de versnelling naar beneden te zetten en de ondersteuning en tandje bij te zetten en moet dus een heel stuk lopen. En dat is best pittig hoor.

Gelukkig blijkt dit het enige punt te zijn wat tegenvalt want verder loopt het prima. Halverwege drinken we bij camping ’t Geuldal in brasserie “Bie de Groeve” lekker koffie en we krijgen er slagroom met een beetje likeur bij, mmmm.

In Maastricht zetten we de fietsen tegen en aan elkaar en gaan aan de wandel. We zien de rondvaartboten en dat lijkt ons wel een leuk idee. Binnen een half uur hebben we de fietsen in een ondergrondse, bewaakte en gratis fietsenstalling gezet en zitten we aan boord. In de fietsenstalling kun je zelfs je E-bike opladen want tussen elke 2 plekken zitten 2 stopcontacten. Te gek hoor.

Het is een leuke rondvaart van ongeveer en uur een we kunnen lekker buiten zitten. Onderweg wordt er in 3 talen uitgelegd wat we allemaal aan de oevers kunnen zien. We varen door tot de grens met België waar je via de sluizen van het Albert Kanaal naar Luik en Antwerpen kunt varen. Het Albertkanaal heeft een lengte van 129 meter.

Dan draaien we weer om, een heerlijk vaartochtje met zon en wind en niet koud. Echt genieten dus en het is best druk aan boord; het is natuurlijk ook vakantie. Terug aan de wal drinken we nog wat en gaan dan weer terug naar Valkenburg.

Bij dezelfde camping als op de heenreis genieten we nu van een heerlijk fris glas tapbier, Vlierbeek Grand Cru. Het is een leuke camping met veel kinderen en het terras van de brasserie is naast de speeltuin. Een gezellige plek dus.

Rond 16.00 uur zijn we weer terug in het hotel, we hebben toch weer ruim 50 km gefietst. We voelen wel in ons gezicht dat we veel zon en wind gehad hebben vandaag, lekker veel buitenlucht dus.

Om 18.00 uur gaan we naar beneden voor ons laatste diner alweer en daarna een kop koffie in de bar. Er is vanavond weer livemuziek maar dat laten we aan ons voorbij gaan. En zo komt er bijna een eind aan ons korte verblijf in Valkenburg, nog één nachtje slapen.

1. Marion:
    5 augustus 2025
    Hallo samen, leuk weer een reisverhaal. Ik zit er al weer helemaal in. Veel plezier, groetjes Marion.
  2. Paula:
    6 augustus 2025
    Goedemorgen, het weer werkt mee. Voor je het weet is het uitstapje voorbij. Nog even een bakkie en rustig naar huis. Rij voorzichtig. Liefs Paula.
  3. Riet Brinkman:
    6 augustus 2025
    Jullie hebben leuke dingen ondernomen. Zo zie je nog iets van Nederland. Goed weer gehad. Lekker eten en drinken. Wat willen jullie nog meer?
    Goede reis terug!!
  4. Johan van Aken:
    6 augustus 2025
    Lieverds, beter een kort- dan geen verblijf. Fietsen, varen en zowel jezelf als de rijwielen opladen, naar de verhalen te zien was het echt geniet.🍀🙏 Een goede reis en wel thuis.
    Groetjes en knuffels, Ria en Johan.