Rondrit vanuit Cuyk en weer terug naar Nijmegen

18 september 2024 - Nijmegen, Nederland

Vanmorgen tijdens het ontbijt varen we van Venlo naar Cuyk. Daar kunnen we kiezen uit twee verschillende routes en wij kiezen voor de langere maar ook pittigere route. Die gaat deels door Duitsland en er zitten aardige klimmetjes in.

Bij Sambeek moeten we door een sluis. Maar als je kijkt dan zie je dat een groot deel van de Maas is 'afgezet' met kleine boeien aan een lijn zodat je daar niet door kunt varen en wel gebruik moet maken van de sluis. Even later, als we in de sluis liggen, zien we dat er in het deel naast de sluizen een soort dam zit waardoor ook daar een verschil van waterniveau is. Tussen de sluizen en het niet bevaarbare deel zit een "vistrap", die heeft meerdere kleine stroomversnellingen waardoor vissen ook door de sluis kunnen. Het is trouwens verbazingwekkend hoe snel het waterpeil in een sluis daalt en stijgt.

Het schip arriveert om 12.00 uur in Venlo en dan worden de fietsen van boord gehaald. We gaan met een aardige groep richting de veerpont om aan de overkant aan de route van bijna 40 km km beginnen. De zon komt inmiddels al een beetje door en het waait nog wel aardig maar gelukkig niet zo hard als gisteren.

Al vrij snel komen we bij de "Col du St. Jean" ofwel Sint Jansberg, een heuveltje van 40 meter maar het gaat best steil omhoog met een stijgingspercentage van ongeveer 5% over 500 meter. Dus de versnelling laag en de ondersteuning hoog, we komen toch nog met moeite boven. Als we net aan de 'beklimming' zijn begonnen zien we het met "Col du St. Jean, 3079 cm. Stoppen is dan geen optie dus helaas hebben we daar geen foto van. Dat belooft wat voor vandaag. Maar zoals Johan Cruyff  altijd zegt: "Elk voordeel heeft zijn nadeel en ook andersom". Dus na een steile helling komt er ook weer een afdaling en dat gaat echt lekker.

Na ruim een uur rijden krijgen we een omleiding en daarna zijn we het spoor een beetje bijster. We blijken niet de enigen te zijn want we zien meer mensen van het schip aan de kant staan om de goede route te zoeken. Wij besluiten om de route door het bos te nemen maar al snel blijkt dat een slecht idee te zijn, het fietspad wordt bijna een modderpad dus we draaien weer om en zoeken een andere omweg.

Uiteindelijk gebruiken we Google Maps om naar Groesbeek te rijden en daar komen we weer op de route terecht. Helaas was er, behalve net na het begin, geen enkele gelegenheid open voor een kopje koffie en eenmaal in Groesbeek besluiten we maar om door te rijden want dan zijn we er al bijna. Het is dan inmiddels al 16.00 uur en we moeten uiterlijk 16.30 uur weer op het schip zijn omdat we vandaag weer terugvaren naar Nijmegen.

Aan boord hebben we eerst de grote koffer alvast ingepakt en morgenochtend pakken we de kleine koffer in. Daarna gaan we onder de douche en gaan we naar de salon voor het afscheid van de gehele bemanning. De man, die alles regelt, stelt alle bemanningsleden aan ons voor. De mensen die voor het schip zorgen, de kok en de koksmaatjes, het schoonmaakpersoneel, de bediening en de barmedewerkers en de mensen van de servicebalie en ook de begeleiders van Boat &  Bike en de ANWB. Als zij allemaal aanwezig zijn zingen zij met z'n allen het lied "I am sailing" en de gasten zingen gezellig mee. We toasten op de goede afloop.

Om 19.00 uur is het "Captain's Dinner", een overheerlijk 5-gangen menu. Tijdens het diner vaart het schip naar Nijmegen waar het rond 22.00 uur aanmeert. Hier slapen we vannacht nog. We hebben een hele leuke week gehad met onze tafelgenoot Maria en we gaan na het diner nog even naar de salon voor een kopje Irish Coffee. Dan is het tijd om de rekening van de drank te voldoen en om lekker te gaan slapen. We moeten morgen weer vroeg op.

1. Wil Bredius:
    19 september 2024
    Heb weer genoten van je reisverhalen. Wel thuis en tot de volgende reis.
  2. Riet Brinkman:
    19 september 2024
    Weer een mooi verhaal! Knap hoe jullie het weer doen.
    Goede reis terug naar Maassluis!
  3. Johan van Aken:
    19 september 2024
    Weer een mooi verslag en wel thuis lieve vrienden. Groetjes van Ria en van Johan.🙏👍🍀
  4. Paula:
    19 september 2024
    Wat een fijne vakantie week het weer wekte lekker mee.
    Mijn geschiedenis is weer bijgewerkt veel leuke informatie, dank jullie wel daarvoor. Goede reis naar Maasluis. Laat even weten welke dag en hoe laat dan kan ik de slingers ophanden. Knuffel